www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 

Komory

Souostroví Komory tvoří 4 ostrovy, z nichž 3 tvoří nezávislou republiku, ostrov Mayotte (nejvíce na jihovýchodě) zůstal francouzským zámořským teritoriem.

Federativní islámská republika Komory

Ostrovní stát v severní části Mozambického průlivu Indického oceánu mezi Madagaskarem a Afrikou.

 

Přírodní rezervace - Komory

Mořský park * Parc Marin de Mohéli Přírodní parky * Parc Naturel d'Anjouan * Parc Naturel de Grande Comore Mořská rezervace * Nioumachoua

 

Hospodářství - Komory

Hospodářství - Komory

Základem ekonomiky Komor je primární sektor - zemědělství, rybolov a chov dobytka. Většina plodin je spotřebována místním obyvatelstvem. 95% vývozu tvoří vanilka, hřebíček, ylang ylang, skořice, muškátový ořech a pepř. Industrializace země je zatím velmi slabá, takže se rozvíjí obchod import-export.

 

Dějiny a lidé - Komory

Historie Komor je již pozvánkou na cestu. Již od nepaměti tyto ostrovy fascinovaly dávné sultány, ale také Féničany, Egypťany a Syřany. Sultán Tibe Ahmed řečený Mouigni mkou (vládl 1813-1867), zemřel v Moroni v roce 1875. Královna Djoumbe Fatima de Moheli. Na začátku 16.století sem přišli arabští obchodníci z Východní Afriky, černí Bantuové a Indonésané se usadili na Komorech. Od 13. do 16.století sem přicházeli Syřané. Zavedli instituci sultanátů, která zůstala politickým systémem až do kolonizace v 19.století. V roce 1886 se staly Komory protektorátem a pak francouzskou kolonií v roce 1912. Vnitřní autonomii získaly v roce 1961, 6.7.1975 byla vyhlášena nezávislost.

Komory

Letenky do celého světa

všechny informace
 
 

Ubytování

Ubytování

 
Komory

Komory, oficiálně Komorský svaz, je ostrovní federativní republika v Indickém oceánu, ležící na severním konci Mozambického průlivu mezi Mozambikem a Madagaskarem nedaleko pobřeží východní Afriky.
Stát se rozkládá na třech ze čtyř hlavních ostrovů vulkanických Komorských ostrovů, jimiž jsou Ngazidja, Nzwani a Mwali (známější pod francouzskými názvy Grande Comore, Anjouan resp. Mohéli). Ostrovy jsou od sebe vzdáleny 40-50 km. Součástí státu není čtvrtý ostrov Mahoré (Mayotte), jehož území si Komory nárokují, nicméně jeho obyvatelé v referendech konaných v letech 1974 a 1976 opakovaně hlasovali pro setrvání ve svazku s Francií. Název ostrovů pochází z arabského „al-qamar“, znamenajícího „měsíc“. Symbol měsíce je i součástí státní vlajky.

Zajímavá místa a města Komor: Moroni, Mahore, Mwali, Nzwani, Mount Karthala

Oficiální název: Komorská federativní islámská republika
Hlavní město: Moroni
Rozloha: 2.170 km2
Počet obyvatel: 651 901 (odhad 2004),763.952 (2014)
Oficiální jazyk: komorština (směs svahilštiny a arabštiny), arabština, francouzština
Státní zřízení: republika
Hlavní náboženství: Islám (98 %), Křesťanství (2 %)
Čas: SEČ +2
Měna: komorský frank (KMF) 1000 KMF = 3 USD

 
napište nám své zážitky
 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2024:
Copyright © 2024 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz