www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 

Botswana

Botswana je vnitrozemský stát v jižní Africe. Se sousední Jihoafrickou republikou, na níž je ekonomicky závislá, tvoří celní unii. Představuje bezpochyby jednou z politicky nejstabilnějších zemí na světě a často je považována za zářný příklad demokracie v Africe. Dříve se nazývala země Bečuánsko, svou nezávislost získala 30.9.1966. Nyní je pojmenována podle největšího kmene Tswana. Je to bezpečná turistická destinace. Zatímco má nejmenší hustotu obyvatel na světě, může se pochlubit největší koncentrací slonů na světě - asi 150 000.

 

Zajímavá místa - Botswana

Zajímavá místa - Botswana

Rezervace v Botswaně patří k nejkrásnějším v Africe. Ať stanujete nebo bydlíte v 5* lodgích, vždy pro Vás návštěva Botswany bude nezapomenutelným zážitkem. Je to bezpečná destinace, lidé jsou tu přátelští a kriminalita tu skoro vůbec neexistuje. V Botswaně se klade důraz na dodržování malého počtu turistů tak, aby příroda zůstala zachována ve svém původním stavu. Důležité upozornění - do NP v Botswaně je třeba předem mít zakoupen vstup a mít rezervaci v kempech. Informace podáme. Botswana patří k nejlepším destinacím na safari. 36% celkové rozlohy Botswany je chráněno a na rozdíl od jiných safari destinací, zde si ještě lze užít pocit jedinečnosti a divočiny. Deset důvodů proč navštívit Botswanu: * jedinečná turistická destinace * neposkvrněná divočina * nádherné ptactvo * množství divoké zvěře * místo starých skalních maleb * příjemní a pohostinní lidé * bezpečná destinace * telekomunikační síť * politická a ekonomická stabilita * moderní infrastrukura

 

Hospodářství - Botswana

Hospodářství - Botswana

Zemědělství slouží především domácí spotřebě a i když zaměstnává asi 60 % obyvatel, má stále menší význam. Dominuje chov skotu, přičemž značný objem masa je určený na export. Pro domácí spotřebu se pěstují sorgo, ovoce a zelenina, luštěniny, podzemnice olejná, hlízy a bavlna. Nejdůležitějším odvětvím je těžba nerostů, na prvním místě diamantů (3. místo na světě). Dále se těží rudy mědi, niklu a kobaltu. Prakticky veškerá produkce se vyváží, přičemž těžbu financují z velké části jihoafrické společnosti. Značné zásoby uhlí umožňují výrobu elektřiny. V poslední době je snaha oživit místní malovýrobu (potravin, textilu, chemikálií a výrobků ze dřeva) a využít všech možností k rozvoji turistiky.

 

Dějiny a lidé - Botswana

Dějiny a lidé - Botswana

Původní obyvatelé dnešní Botswany - Sanové (Křováci), kočovní lovci a sběrači divokých plodin a pastevečtí Khoikhoinové (Hotentoti) tvoří již jen malou část populace. Východní část země obývají převážně bantuští Tswanové. Prvními evropskými příchozími byli britští misionáři, kteří sem na začátku 19.století pronikali z jihu. Ve 20.letech minulého století sem přicházeli Ndebelové a další kmeny pod tlakem výbojných jihoafrických Zuluů. V roce 1835 Búrové, potomci holandských usedlíků, kteří přišli do Jižní Afriky v 17. století, začali osidlovat jižní oblasti země. Objevení zlata ve východní části vyvolalo mnoho územních konfliktů. V roce 1884 Britové z podnětu Cecila Rhodese (1853 až 1902) obsadili celou zemi a v roce 1885 zde vyhlásili britský protektorát Bečuánsko. To přetrvalo až do vyhlášení úplné nezávislosti v roce 1966. Zákonodárnou moc má čtyřicetičlenný parlament. Většina poslanců je volena přímo na dobu pěti let. Patnáctičlenný poradní orgán kmenových náčelníků se podílí na řešení etnických a ústavních problémů. V zemi žije osm hlavních etnických skupin, ale Tswanové tvoří 3/4 populace, která ze 3/4 žije na venkově. Jazyk tswana a angličtina jsou oficiálními jazyky. Většina lidí obývá úzký pruh území na východě, pouze 25% z nich žije ve městech.

Doprava - Botswana

Podnebí v Botswaně

všechny informace
 
 
 
 
Botswana

Oficiální název: Botswanská republika, prezident Mokgweetsi Masisi
Hlavní město: Gaborone
Rozloha: 581 730 km2
Počet obyvatel: 324 232 (2019), hustota 3 obyv. na 1 km2
Oficiální jazyk: setswana, angličtina
Státní zřízení: republika
Hlavní náboženství: 50 % - tradiční animistická náboženství, 50 % - křesťané
Čas: SEČ +1
Měna: Pula (P)

 
napište nám své zážitky
 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2024:
Copyright © 2024 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz