www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 

Zambie

Deset důvodů, proč navštívit Zambii:

1. Viktoriiny vodopády - nezapomenutelný pohled na nejmohutnější a nejkrásnější vodopády světa
2. Snadná dostupnost ze všech sousedních zemí
3. Luangwa Valley - jedna z největších rezervací na světě s největší koncentrací zvěře kolem řeky Luangwa
4. Národní park Kafue - největší park v Africe
5. Řeka Zambezi
6. Pozorování ptactva
7. Rybolov na řece Kariba
8. Bohatá kulturní historie 25 kmenů se 73 dialekty
9. Historická místa - Livingstone Monument. Muzeum železnice
10. Klima a infrastruktura (Zambie je nazývána, díky své nadmořské výšce, státem s klimatizací)

 

Zajímavá místa - Zambie

Zajímavá místa - Zambie

Řeka Zambezi je dlouhá 2.574 km a je čtvrtá nejdelší v Africe. Protéká šesti zeměmi a do Indického oceánu se vlévá v Mozambiku. Přehrada Kariba byla vybudována v letech 1955 -1959, je vysoká 128 metrů a dlouhá 579 metrů, patří k největším na světě. Dnes dodává elektřinu jak Zambii, tak Zimbabwe. Jezero vytvořené přehradou je dlouhé 280 km. Viktoriiny vodopády jsou více než 2 km široké a 103 metrů vysoké, patří k Sedmi divům světa a je to Světové místo dědictví UNESCO. Od dubna do srpna je zde největší průtok vody, ostatní měsíce je zde vody méně a jsou vidět fantastické geologické útvary. Pěší safari v Zambii patří k nejlepším na světě.

 

Národní parky a rezervace v Zambii

Zambie je legendární zemí pro pěší safari, je tu největší vodopád, divoká řeka Zambezi, krásná jezera a mokřady, mnoho ptáků a divokých zvířat, nedotčená divočina. V zemi jsou nádherné přírodní rezervace, 17 vodpádů včetně Victoria Falls, mnoho aktivit jako pěší safari, safari vyjížďky, raftingu, slaňování, kanoe, rybaření a další. V Zambii je 19 národních parků, 36 chráněných území pro zvířata, 7 míst RAMSAR - mokřada a 42 důležitých míst na pozorování ptáků. K tomu 3 přeshraniční parky a mnoho lesních rezervací, asi 38% území Zambie je formálně chráněno, nejvyšší procento v Africe. ZAWA - Zambian Wildlife Authority odpovídá za chráněná území, vzniklo zde i několik soukromých nadací, které se o chráněná území starají. Zambijské safari patří k nejlepším na světě.

 

Přeshraniční parky

Když ministři vlády Angoly, Botswany, Zambie a Zimbabwe podepsali Memorandum o porozumění při založení přeshraniční ochranné oblasti v prosinci roku 2006, byl to velmi záslužný čin. To však neznamená, že park, který by měl mít 300.000 km2, vznikne okamžitě, bude to trvat ještě několik let. /KAZA TFCA/ Je to však obrovský úkol. Kavango - Zambezi TFCA má zasahovat do Angoly, Botswany, Namibie, Zambie a Zimbabwe. Rozloha by měla být 287 132 km2, kombinuje asi 36 parků, rezervací a dalších chráněných oblastí. Mělo by zde žít asi 250.000 kusů slona afrického, gepardi, psi hyenovití, jeřábi, krokodýli nilští. Hlavním lákadlem bude Okavango Delta, Victoria Falls. Obnovení historických migračních tras pro zvířata je také možnost pro Sanské komunity a ochranu šelem. Dalším návrhem přeshraničního parku je spojení Selous Game Reserve v Tanzanii s mozambickým národním parkem Niassa, tak by vznikl park o velikosti Malawi 120.000 km2.

Fauna a flóra Zambie

Podnebí a příroda v Zambii

všechny informace
 
 
 
 
Zambie

Zambijská republika

Skotský misionář a cestovatel David Livingstone pro nás objevil na horním toku Zambezi roku 1855 mohutné vodopády a pojmenoval je po anglické královně Viktorii.

Základní údaje
Rozloha: 752.614 km2
Počet obyvatel: 9 770 000 (r. 2001),14,54 milionů (2013,15.473.905 (2015)
Hlavní město: Lusaka
Státní zřízení: republika
Úřední jazyk: angličtina
Měna: 1 kwacha (ZMK) = 100 ngwee
Nejvyšší hora: masiv Nyika 2.164 m n.m.
Nejdelší řeka: Zambezi 2.660 km (v zemi 1.600 km)
Náboženství: animisté 27 %, protestanti 23 %, římští katolíci 17 %,
afričtí křesťané 6 %
Časové pásmo: GMT + 2

 
napište nám své zážitky
 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2024:
Copyright © 2024 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz