www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 
Aktuality - Afrika
Zajímavosti z Afriky
Zajímavá místa Afriky
Národní parky a rezervace Afriky
Praktické informace na cestu do Afriky
Podnebí a přírodní poměry Afrika
Vstupní formality - Afrika
Krátký průvodce- Afrika
Víte, že ...?
Letenky
Provincie, města Afriky
Obchod a hospodářství Afrika
Dějiny , lidé a kultura Afriky
Doprava
Fauna a flóra, příroda - Afrika
Ostatní
Adrenalinové zážitky v Africe
Jazyky Afriky
Významná data, místa ,knihy - Afrika
Světová místa dědictví UNESCO
Safari v Africe - 25 nejlepších míst
Rady na cesty po Africe
 
 
zpátky

Hyeny skvrnité v Africe

Fauna a flóra, příroda - Afrika

Hyeny skvrnité se vyskytují na mnoha místech,ale ve větším počtu jen v chráněných územích,kde mají dostatek kořisti. Můžete je vidět ve většině zvířecích parků a přírodních rezervacích s vhodným habitatem. Mohou se objevit kdykoliv ve dne,ale nejaktivnější jsou v noci. nebo brzy ráno. Slyšet je můžete po západu slunce i např. v NP Kruger,kde krouží kolem kampů,ale nikdy je nekrmte, mohou být velmi nebezpečné.

Nejvíce hyen najdete :
Botswana : NP Chobe, Moremi zvířecí rezervace
Keňa : Národní rezervace Masai Mara, NP Lake Nakuru
Malawi: Nyika Plateau
Namibie : NP Etosha
Jižní Afrika : NP Kruger
Tanzánie : Serengeti NP a Ngorongoro kráter
Zimbabwe : NP Hwange, NP Mana Pools
Zambie : South a North Luangwa NP, Lower Zambezi NP

Druh : hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)
Délka 120 -185 cm + 25-35 cm ocas
Váha 45 -85 kg( samice jsou cca o 12% větší než samci)
Potrava :různorodá od malých ptáků po savce velké jak malý slon( kořist může vážit až 100kg),mršiny ,tráví i kosti
Reprodukce: průměrně mají 2 mláďata po asi 110 dnech, dospělé jsou ve třech letech
Habitat :otevřená travnatá krajina až polopoušť
Výskyt : Subsaharská Afrika kromě pouště Namib a Konžské pánve,v chráněných územích
Status : méně ohrožený druh, ale populace klesá
Hyena skvrnitá je nejúspěšnější lovec v Africe, velmi inteligentní zvířata, loví ve smečce,mohou ulovit i zebru, živí se i úlovky např.lvů / v JAR až 50 %/,mršinami , a tak čistí buš. V jejich žaludku se rozloží i kosti,mají velmi dobrý čich a kořist najdou na velkou dálku.Jedna hyena sní až 15 kg potravy denně a nic nepřijde nazmar. Tajemství jejich úspěchu tkví v sociální struktuře a komunikaci,žijí v matriarchálním klanu od deseti do šedesáti jedinců.
Hyeny se rodí celoročně, obvykle dvě mláďata v podzemní díře,úmrtnost mláďat i prvorodiček je vysoká. Mláďata se rodí černá, s otevřenýma očima a zuby. Matčino mléko pijí až 18 měsíců,dospělá jsou ve věku tří let. Samice zůstávají se svým rodným klanem, samci odcházejí hledat štěstí jinam.
Některé africké společnosti spojují hyeny s kouzelníky,jiné s pohřebními rituály, hyeny často kradou lidem potravu,přizpůsobily se i městskému životu. Příležitostně zaútočí i na člověka, v roce 1962 zabily 27 lidí v Mulanje, Malawi.

 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2021:
Copyright © 2021 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz