Zajímavosti z Afriky
Afrika se vyznačuje svou originální kuchyní a nápoji. V mnoha lodgích vaří vynikající kuchaři, kteří Vám připraví neskutečně dobrá jídla i ve velmi primitivních podmínkách. Kromě zážitků z cesty, si můžete přivézt i zážitky z jídla.
Zde jen krátký seznam jídel a nápojů, se kterými se v Africe můžete potkat.
1. Harissa - Tunisko tradiční ostrá papriková pasta s bylinkami
2. Berbere - Etiopie - kombinace koření - chili, česnek ,zázvor ,kmín, koriander, skořice atd.
3. Fata - Eritrea - ostrý rajčatový salát s chlebem a kořením,jogurtem
4. Hoenderpastei - JAR - těstoviny s kousky kuřete,zeleninou,vajíčky atd.
5. Pinotage - JAR červené víno , vytvořeno v roce 1925 z odrůd Pinot Noir a Hermitage, silné třísloviny
6. Argane - Maroko, stromy z oblasti Sous, jedí se plody, vyrábí se z něj olej a dřevo se používá jako palivo
7. Mazagran - Alžírsko - silná káva s ledem
8. Maakouda - Maroko a Alžírsko - bramborové placky s masem, sýrem
9. Gatsby - JAR - Kapské Město -známý sendvič s masem a hranolky a piri piri omáčkou
10. Chirba frik - Alžírsko - tradiční polévka z rajčat a masem a obilím ,podává se s borek-těstoviny s masem
11. Harsha - Maroko- oblíbený chleba ze semoliny, másla, mléka, kypřícího prášku a soli
12. Fekkas - Maroko - tradiční sušenky kynuté s příchutě mi ,oříšky, mandlemi,roznkami, semínky
13. Fricassee - Tunisko - tradiční sendvič s vejci, tuňákem,humusem,olivami,harissou,brambory
14. Githeri - Kiambu oblast - Keňa - jídlo z fazolí a kukuříce,cibulí,rajčaty a masem
15. Shiro - Etiopie -dušené maso s cizrnou ,česnekem,zázvorem,cibulí a chilli,podává se s chlebem injera
16. Rechta - Alžírsko - nudle a kuře,přepuštěné máslo,cizrna, cukety, směsí koření ras el hanout
17. Zaalouk - Maroko -tradiční salát s vejci,rajčaty,česnekem a kořením
18. Maafe - Mali - dušené maso v omáčce původně od kmene Bambara, různé variace , s oříšky,masem, rybou
19. Malva Pudding - JAR -tradiční sesert s krémem,meruňkovým džemem,podává se teplý se zmrzlinou
20. Kaab el ghazal - Maroko -trojhranné sušenky ve tvaru gazelích rohů
21. Taktouka -Maroko - zdravý výživný salád z rajčat,paprik s koraindrem
22. Poulet DG - Kamerun - drůbež s banány a zeleninou
23. Kitcha - Etiopie - nekynuté placky pečené na pánvi
24. Umm ali - Egypt - chleba nebo těstoviny s cukrem,kokosem,mlékem,rozinkami,skořicí, zapečené
25. Bazin - Libye -typický nekynutý chleba hodně slaný.hutný
26. Eba - Nigérie - nebo garri základní jídlo z kassavy s vody, podává se s polévkami,hutná kaše
27. Khobz - Maroko- tradiční kulatý chleba může být s příchutěmi
28. Genfo - Etiopie - hustá kaše často na snídani, s kořením
29. Chermoula- Maroko -severoafrická marináda z citronu,olivového oleje,koriandru,pažitky,česneku,kmínu,papriky
30. Ras el hanout -Maroko - směs koření ze 40 bylin,může být až ze sta, velmi aromatické
31. Cabidela - Angola-portugalské jídlo z rýže a drůbeže, s červeným vínem
32. Domoda- Gambie -tradiční jídlo dušené oříšky s masem nebo bez s rýží, se zeleninou
33. Thieboudienne - Saint Louis Senegal - tradiční jídlo z ryby a zeleniny a rýže,rajčatovou omáčkou
34. Bessara - Maroko- fazolová kaše nebo polévka s česnekem a dalším kořením,podává se s chlebem
35. Ful medames - Egypt- staré předislamistcké jídlo, snídaně z fazolí,citronem,olejem,česnekem a kořením
36. Mechouia Salad - Tunisko - salát z cibule,rajčat,česneku, s vejci, tuňákem
37. Yassa- Senegal - kuřecí yassa, národní jídlo,kuře marinované v citronu a hodně cibule
38. Lablabi - Tunisko- cizrnová polévka, ostrá, s česnekem,hutná
39. Waakye - Ghana -fazole, rýže, pečené banány
40. Seffa - Maroko - slavnostní jídlo - slabé nudle nebo kuskus se sladkou cibulovou omáčkou, s cukrem,skořicí
41. Potjiekos - JAR -dušené maso.zelenina,brambory a omáčka,pomalu vařené, typické jídlo
42. Melktert - JAR - sladký desert z vajíček,mouky ,cukru a mléka, se skořicí
43.Hawawshi - Egypt -oblíbený snack z baladi chleba-pita plněný mletým masem,zeleninou a kořením
44. Fit- Fit - Etiopie - jídlo,které se podává ke snídani z injery nebo kitcha,s cibulí, jogurtem
45. Kulwa - Eritrea - jednoduché jídlo ze skopového nebo hovězího masa s kořením berbere,ghí,rajčaty,cibulí
46. Mchicha - Tanzánie -nejoblíbenější jídlo, vegetariánské ze ze zeleniny,kokosu,oříškovým máslem, s ugali kaší
47. Samak mashwi - Egypt, pečená ryba s fermentovanou zeleninou,olivami
48. Boerewors - JAR - typické klobásy s 90% masa a zbytek je koření,griluje se při braai
49. Duqqa - Egypt- směs bylin ,pečených ořechů ,koření, používá se na salád
50. Rumi - Egypt - hutný kravský sýr, slaný a výrazným aroma s pepřem, zraje tři roky a více
51 .Moin moin- Nigérie jídlo z fazolí ,cibule,hrachu,pepřem
52. Roosterkoek- JAR - grilovaný dort na uhlí, z mouky,droždí,soli,cukru,oleje a vody,malé kuličky
53. Loubia - Maroko - dušené bílé fazol s omáčkou, oblíbené jídlo
54. Fufu - Ghana -složitá příprava z kasasay,banánů,malé kluičky se dají do omáčky s masem
55. Baghrir - Maroko - měkká palačinka ze semoliny, kynuté těsto, podává se s džemem nebo sirupem
56. Fesikh - Egypt - sušená ryba na slunci fasakhani, skladuje se v uzavřených skleněných nádobách
57. Chebakia - Maroko - sladkost ve tvaru květu, smažená s medem a sezamovými semínky
58. Matbucha - Maroko - původně židovské jídlo- restované papriky,rajčata,česnek,podává se jako meze
59. Bamya - Egypt - jedlá část tropické rostliny Abelmoschus esculentus, jedinečná chuť asparágusu
60. Msemen - Maroko - tradiční chelbová placka
61. Tanjia - Marrakesh - Maroko -specialita z ovčího masa vařená v hliněném hrnci s kořením
62. Cachupa - Kapverdy - kukuřice a fazole,zelenina,maso,klobásy nebo tuňák a koření
63. Tibs - Etiopie - smažené maso a zelenina, různé varianty
64. Mahjouba - Alžírsko - tradiční palačinky ze semoliny, s různými náplněmi, rajčaty a karamelizovanou cibulí
65. Kitfo - Etiopie - syrové hovězí smíchané s etiopským máslem niter kibbeh a kořením
66. Nyama choma - Keňa - neoficiální národní jídlo - grilované maso , kozí nebo hovězí,podává se u silnic a s ugali
67. Ndolé - Kamerun - národní jídlo oříšky,zelené listy a semínka z melounu, s masem nebo rybou, s bobolo se podává
68. Attiéké - Pobřeží slonoviny - tradiční kuskus s kořeny kassavy,s cibulí,rajčaty,grilovaným kuřetem nebo rybou
69. Mulukhiayh - Egypt - národní polévka ze zelené juty hořké chuti,s česnekem,koriandrem,kuřecím masem
70. Teff -Etiopie - stará bezlepková obilnina plná vitamínů,jedna z nejstarších obilovin různé barvy
71. Ugali - Tanzánie jedinečná hustá polenta z kukuřice,koule s dírou,jí se lžící a k dušenému masu, v JAR je to pap
72. Maharagwe- Afrika -oblíbené jídlo z červených fazolí vařených v kokosovém mléce a s kořením
73. Chakalaka - JAR - kořeněné jídlo z rajčat,fazolí,cibule,pepřem chilli, zázvorem, typické z JNB,nyní jako příloha
74. Harira - Maroko - zeleninová polévka, s rajčaty s jemnou chutí - první jídlo večer při Ramadánu
75. Suya - Nigérie původně od kmene Hausa, kousky hobězího nebo kuřecího masa hodně kořeněné, grilované
76. Jollof Rice - Nigérie - národní jídlo,rajčatová omáčka, rýže,cibule,pepř,sůl + maso a další
77. Kbda Eskandarani - Egypt - smažená hovězí játra s kořením, v sendviči, s pitou, zeleninou
78. Wat - Etiopie - národní jídlo, pálivá omáčka s kořením, může být s hovězím,kuřecím, zeleninou,rybou, ostré jídlo
79. Qatayef - Egypt - arabský desert,sladké palačinky se sýrem a oříšky,mandlemi nebo se sirupem, po Ramadánu
80. Injera - Etiopie -chlebová měkká placka, každodenní jídlo, z teff - malé obilniny, je to i pozdrav,jí se stále
81. Bunny Chow - Durban . JAR -chleba s curry,s fazolemi a masem ovčím,kuřecím a jehnečím,původně indické
82. Amarula - JAR -krémový likér z africké maruly -sloního stromu,karamelová chuť,s vanilkou a kořením
83.Shakshouka - Tunisko - vajíčka a pálivá rajská omáčka
84.Kushari - Egypt -národní jídlo rýže,těstoviny a čočka, s cibulí pouliční jídlo
85. Biltong - JAR - Namibie - sušené maso,s octem,kořením, jemné plátky, původní konzervace masa
86. Bobotie - JAR - hrnec s masem,kořením,bylinkami, curry,ovocem zapečené s vajíčkem,muškátovým oříškem
87. Brik - Tunisko - plněná placka, smažená v oleji nebo v troubě, s tuňákem a kořením, vajíčkem
88. Rooibos - Západní Kapsko - JAR - rostlina,z jejichž lístku se dělá čaj
89. Peri Peri Chicken - Mozambik - grilované kuře s pálivou omáčkou z kokosu, marinované kuře,pepř- piri
90.Shawarma - Egypt a další země - marinované maso,pečené -podobné kebabu,jehněčí,krůtí,hovězí,kuřecí nebo mix
91. Pastilla -Maroko -plněný zákusek,koláč masem,vajíčky,mandlemi,skořicí, sváteční jídlo,koření, hlavní jídlo
92.Kunafah - Egypt a další země - dvě plněné placky sýrem s kořením, sirupem,citronovou šťávou
93. Hummus - Egypt - Afrika -umixovaná ciznra, tahini pasta,citron,česnek
94. Chicken Tajine - Maroko -tradiční kuřecí jídlo, s kostmi, zeleninou,česnekem,mrkví,rajčaty,kořením
95. Braai - JAR - tradiční grilován´í s ohněm, rúzn·masa a klobásy
96. Maghrebský mátový čaj - zelený mátový slazený čaj
97. Ta´meya - Egypt a další země -fritované kuličky falafel,prodávají se na ulici, z cizrny a kořením
98. Kuskus - Maroko a další země - malé kousky obilniny, národní jídlo,připravuje se v pátek,sejde se rodina
99. Tajine - Maroko dušené jídlo v hliněné nádobě konického tvaru
100.Kuskus je základní potravina v severní Africe- semolina
Nejlepší káva. v Africe :
např. Edelweiss Estate Coffee _ Tanzánie
Gorilla. Highlands Coffee - Friends of Mother Initiative - Kikobero Coffee - oblast Mt. Elgon - Uganda
Nyamurinda. Coffee Rwanda
www.farmtohome.coffee
Gin - Elephant Gin
TEXTOVÉ MENU: | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT
Copyright 2008-2024:
Copyright © 2024 STELLA travel, všechna práva vyhrazena