www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 
Aktuality - Afrika
Zajímavosti z Afriky
Zajímavá místa Afriky
Národní parky a rezervace Afriky
Praktické informace na cestu do Afriky
Podnebí a přírodní poměry Afrika
Vstupní formality - Afrika
Krátký průvodce- Afrika
Víte, že ...?
Letenky
Provincie, města Afriky
Obchod a hospodářství Afrika
Dějiny , lidé a kultura Afriky
Doprava
Fauna a flóra, příroda - Afrika
Ostatní
Adrenalinové zážitky v Africe
Jazyky Afriky
Významná data, místa ,knihy - Afrika
Světová místa dědictví UNESCO
Safari v Africe - 25 nejlepších míst
Rady na cesty po Africe
 
 
zpátky

Sloni v Africe

Fauna a flóra, příroda - Afrika

Sloni žijí v 37 zemích Afriky. V roce 1979 byl jejich odhadovaný počet 1,3 miliónů, v roce 2010 jich zde žilo asi 470.000. Výzkumy potvrzují, že asi 38.000 slonů je každoročně zabito kvůli slonovině.

V některých zemích jako je např. Botswana a Zimbabwe je slonů více, avšak hlavním problémem stále zůstává pytláctví - např. v Zambii a Tanzánii (Selous).

Když se sloni narodí, jejich váha je od 75-115 kg, novorozeňata mohou vypít až 11 litrů mléka denně. Avšak na rozdíl od lidí se musí postavit na vlastní nohy hned několik minut po porodu. Na své matce jsou závislí minimálně 3 roky, ale i ostatní samice ze stáda se o něj starají, což hraje důležitou roli v jejich společenském rozvoji. Sloni za potravou migrují podle období dešťů a sucha v jednotlivých oblastech.

K pozitivním zprávám od African Parks patří informace o 21 slůňatech, která byla vidět v Národním parku Zakouma v Čadu. Snížilo se zde pytlačení z 4000 kusů na 450 v letech 2006-2010, zvířata byla velmi vystresovaná, ale na konci roku 2013 se objevilo už 21 mláďat a díky aktivitě African Parks čadská vláda spálila slonovinu.

10 nejlepších míst, kde vidět slony v jižní Africe : (12.srpen byl vyhlášen světovým dnem slonů)
1. Addo Elephant Národné park - JAR, sloni se shromažďují u napajedel, když je horko v poledne.
2. Mashatu zvířecí rezervace - Botswana - během zimy lze fotografovat slony, jak se koupou a pijí z podzemního krytu, někdy jsou velmi blízko, nejvíce slonů je u čihadla od června do října.
3. Kruger NP - JAR, lze je tu pozorovat celoročně nejen v období sucha, je tu výborná síť cest, takže slony můžete vidět v různých habitatech. Zastavte se v Letaba Rest Camp Elephant muzeu.
4. Elephant Sands - Botswana - privátní farma, asi 50 km severně od Nata, vynikající zastávka pro milovníky slonů hlavně od května do listopadu, můžete tu vidět velmi zblízka slony, kteří sem chodí pít během migrace mezi Hwange a Chobe parky.
5. Mana Pools NP - Zimbabwe - známý svými slony stojících na zadních nohách, aby mohli otrhat plody stromu ana, park je nejlepší projít pěšky s průvodcem.
6. Chobe národní park - Botswana - v někerých obdobích roku tu je až 50.000 slonů, je to Mecca slonů, vše se odehrává kolem řeky Chobe, kde je lze pozorovat jak ze země, tak z vody na lodích. Vyhněte se prázdninám, bývá tu hodně lidí.
7. Gonarezhou národní park - Zimbabwe - sloni si zde pomalu zvykají na přítomnost lidí po občanské válce v Mozambiku, která skončila před dvaceti lety. Pozorovat malé skupiny velkých samců, kteří chodí pít k řece Rundu pod útesem Chilojo Cliff je nádherné. Tábořiště Hiaro na břehu řeky Rundu má krásný výhled na Chilojo Cliffs.
8. Etosha národní park - Namibie - hlavní místo v Namibii, kde lze pozorovat slony, v období sucha od června do října - je můžete pozorovat přímo z kempu u napajedel - Okaukuejo asi nejlepší místo, je třeba rezervovat předem.
9. Hwange národní park Zimbabwe - žije zde jedna z největších populací slonů v Africe, je možno vidět až 1000 slonů během jednoho dne, hlavně v září a říjnu, kdy se obrovská stáda shromažďují u napajedel. Dvě nejlepší napajedla jsou Nyamandhlovu a Masuma.
10. Tembe národní sloní park - JAR - žijí zde jedni z největších slonů, jeden samec - Isilo je zřejmě největší samec v JAR, má tak dlouhé kly, že se téměř dotýkají země. Vydejte se na čihadlo Mahlsela u v stupní brány kolem 10.dopoledne a počkejte si na velké slony, kteří sem přicházejí pít, jakmile teplota začne stoupat.
Africký slon / Loxodonta africana/ vypije denně až 200 litrů vody.

Velkou zásluhou o výzkum života slonů má organizace Save the Elephants ( STE) v čele s Iainem Douglasem- Hamiltnem v Samburu. Přišlo se i na to, že sloni nemají rádi včely a chilli, to obojí může pomoci místním ochránit svá políčka před slony.
Několik krátkých faktů o slonech:
Lícní žláza - mezi okem a uchem- vylučuje tekutinu a tím vydává informaci o svém sexualním rozpoložení
Mozek slona váží 4,5 -5 kg
Uši jsou velmi citlivé na nízké frekvence a umožnují komunikaci až na 16 km, také se jimi osvěžují
Oči - lépe vidí v noci, dlouhé řasy je chrání před prachem
Hrdlo- používá slon a zvukové efekty
Kly - mají jak samice tak samci, nejdelší mohou dorůst až do 3 metrů
Chobot -nemá kost i,používá jej na detektování vůní,pití,sběr a dotýkání se jiných slonů,je tvořen 40.000 svalových vláken a je velmi citlivý
Nohy -jsou široké s pěti prsty, velmi stabilní,jsou uzpůsobené na dlouhé stání a chození, největší rychlost 15 km/ h
Velikost -největší žijící savec,dosahuje výšky až 4 metrů a váží až 5400 kg
Srdce - váží 12-21 kg, 25-30 tepů za minutu
Reprodukční systém - penis lona je dlouhý až 100 cm, u samic je klitoris dlouhý až 40 cm, samice je březí 22 měsíců
Vylučovací systém - slon se vyprazdňuje 10-20 x denně,jeho trus váží až 2 kg, vymočí denně až 50 litrů
Kůže může být silná až 2,5 cm,ale je velmi citlivá na dotek, často se posypávají prachem na ochranu před sluncem a
hmyzem.

 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2021:
Copyright © 2021 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz