www.mojeafrika.czSTELLA TRAVEL
prvek 1
prvek 2
prvek 3
prvek 4
prvek 5
KontaktO společnostiDotazyRecenzeZájezd na míruKe staženíInformaceZájezdyUbytováníLetenkyAktualityÚvodní stránka
 
Zajímavosti z Afriky
Zajímavá místa
Národní parky a rezervace
Praktické informace na cestu
Podnebí a přírodní poměry
Vstupní formality
Víte, že ...?
Letenky
Aktuality - Afrika
Provincie, města
Obchod a hospodářství
Dějiny a lidé
Doprava
Fauna a flóra, příroda
Ostatní
Adrenalinové zážitky v Africe
Jazyky Afriky
Významná data, místa a období v Africe
Světová místa dědictví UNESCO
Safari v Africe - 25 nejlepších míst
Rady na cesty po Africe
 
 
zpátky

Vstupní formality - JAR

Vstupní formality

V rámci nových imigračních zákonů se rovněž zpřísňují požadavky na cestování všech nezletilých osob (do 18-ti let) do JAR a z JAR. Nezletilá osoba musí mít u sebe vždy svůj rodný list (originál nebo úředně ověřená kopie), na němž jsou uvedena jména obou rodičů. Rodný list musí být úředně přeložen do anglického jazyka. V případě, že nezletilou osobu doprovází pouze jeden rodič, musí mít u sebe navíc úředně ověřený a do anglického jazyka úředně přeložený souhlas (místopřísežné prohlášení) druhého rodiče, že do JAR může vycestovat, a také kopii jeho cestovního dokladu. Na souhlasu musí být uvedeny kontaktní informace rodiče, zejména telefonní spojení. V případě, že nezletilou osobu nedoprovází ani jeden z rodičů, musí uvedené dokumenty doložit za oba z nich. V tomto případě musí při vstupu na území JAR doložit i zvací dopis osoby, u níž bude v JAR pobývat, kopii cestovního dokladu této osoby a její kontaktní data (adresa, telefon).


V případě, že nezletilá osoba nemůže doložit souhlas s uskutečněním cesty některého z biologických rodičů (adopce, pěstounská péče, úmrtí rodičů), musí doložit právně závazné dokumenty (soudní rozhodnutí, úmrtní list rodiče) dokládající tento stav, jež musí být úředně přeloženy do anglického jazyka.


V případě, že nezletilá osoba je rovněž držitelem občanství státu, který vydává uvedené dokumenty v anglickém jazyce, může je rovněž použít (originály či ověřené kopie).

Uvedená opatření týkající se cestování nezletilých vstupují závazně v platnost od 1.6.2015, doporučujeme však pro bezproblémový průběh cesty, aby nezletilé osoby cestovaly s uvedenou dokumentací již před tímto datem, a to i v případě, že přes JAR pouze tranzitují.


2.2.2015 byla zrušena povinnost mít doklad o očkování na žlutou zimnici, pokud se cestující vrací ze Zambie.

Pro vstup do země je nutný pas s platností po celou dobu pobytu v zemi. Občané ČR nemají s JAR vízovou povinnost. Při vstupu do země je nutno vyplnit dotazník o době a účelu pobytu. Tento dotazník dostanou turisté přímo v letadle, dotazníky jsou k dispozici i na pozemních a hraničních přechodech. Pro registraci imigračních úředníků je třeba, abyste měli v pase volné 2 stránky vedle sebe na otištění vstupního a výstupního razítka. Na osobách, které přicestují z převážné většiny afrických zemí i některých států Jižní Ameriky, je vyžadováno platné očkování proti žluté zimnici.

Pro cestující s dětmi je třeba mít s sebou i nezkrácený přeložený rodný list dětí - platí od 1.10.2014. Pokud dítě cestuje pouze s jedním rodičem, je třeba mít ověřený doklad o souhlasu druhého rodiče s vycestováním dítěte. Platí pro děti do 18 let. Tato povinnost je i při vstupu do tranzitního prostoru. Znamená to tedy, že pokud pouze přestupujete v Johannesburgu nebo v Kapském Městě a pokračujete do další země, jsou tyto doklady nutné.

Další důležité upozornění - pokud překročíte povolenou dobu pobytu v JAR 90 dní a vracíte se později, dostanete do pasu razítko nežádoucí, pokud si nezažádáte s dostatečným předstihem o výjimku.

 

TEXTOVÉ MENU:   | ÚVODNÍ STRÁNKA | AKTUALITY | UBYTOVÁNÍ | ZÁJEZDY | INFORMACE | KE STAŽENÍ | ZÁJEZD NA MÍRU | RECENZE | DOTAZY | O SPOLEČNOSTI | KONTAKT

Copyright 2008-2019:
Copyright © 2019 STELLA travel, všechna práva vyhrazena

NAVRCHOLU.cz